Det er tidlig onsdag morgen. Kalenderen viser 9.august og kun få dager til oppstart av ny sesong i Lillehammer Curling Arena. I hallen treffer vi klubbens ismaker, Rune Leistad. Vi så han her seint i går kveld også, og på morgenen…, og kvelden før der. Har du ikke noe liv, Rune?

Rune jobber på spreng, overlater ingen ting til tilfeldighetene. Grunnlaget skal legges, det som gjøres på betonggulvet nå skal ligge der gjennom hele den kommende sesongen. Rune vil gjøre det sjøl, det er klart det må gjøres skikkelig arbeid!

Rune har tatt en del omveier. Veien fra fødestedet Hammerfest til å bli ismaker i Lillehammer Curling Arena har vært lang. Allerede et halvt år gammel flytta familien til Lillehammer. For Rune skulle ikke det bli siste gang.
Som for mange andre var det OL-finalen fra Salt Lake i 2002 som skulle føre Rune på veien mot en stor interesse for curlingsporten. Som 14-åring tok han med seg kameratgjengen til Kristins Hall. i 5 år holdt gutta sammen som et habilt juniorlag. Etter russetiden ble laget spredt over hele landet, skolen og studiene tok dem.

For Rune slapp aldri curlinginteressen taket, og han fant seg stadig nye lagkamerater på sin utdanningsreise. Til Oslo, via Agder til Bergen. Ett år som utvekslingsstudent i Canada rakk han også å presse inn før ferden igjen gikk videre tilbake til Bergen. Etter en liten visitt innom Lillehammer og Trondheim er han nå tilbake som ismaker på Lillehammer.

I Canada ble det liten tid til curling, dessverre, men han fikk med seg interessen og det store engasjementet i landet som daglig viser curling på tv-kanalene.

Vi merker fort at Rune er noe utenom det vanlige. Der de fleste er opptatt av å spille på gode forhold er Rune mest opptatt av å lage nettopp det. Vi skal gjøre det slik og slik, ikke slik….. for oss «normale» prater han om mye uforståelig. Curlingis er vitenskap. Uten kunnskap lager man ikke god is, såpass har vi forstått. Rune har akkurat kommet hjem fra ismakerkurs i Tyskland. Skulle han lure på noe sender han en melding eller tar en telefon til en av verdens beste ismakere. Det hjelper å gå på kurs. Det hjelper å være nøyatig, og det hjelper med gode kontakter.

Kun et steinkast fra hallen har Rune flyttet inn i ny leilighet. I følge han selv er det optimalt.
«Uansett hvem du er og når du kommer skal du få en god curlingopplevelse. Det skal iallefall ikke stå på isforholdene», sier Leistad. Vi skjønner hva han mener, og han vet det selv, hvem som får kjeften om steinene ikke går akkurat slik man ønsker. Det er alltid ismakeren sin skyld, uansett!