Slik spilles curling!
ET SPILL FOR ALLE
Alle kan spille:
Det fine med curling er at alle kan ha glede av spillet – uansett alder – styrke og kjønn. Man kan begynne med curling i fem-årsalderen – der det spilles med lettere spesiallagde steiner. Men man kan også begynne i godt voksen alder. En tilpasser seg teknikken i forhold til fysikken.
Lagspill og Egenskaper:
Et curlinglag består av fire personer. Det kreves forskjellig kvaliteter hos de enkelte spillerne. Alle sender steiner – og alle koster – men oppgavene varierer fra spiller til spiller. Fellestrekk er at spillet krever konsentrasjon og nøyaktighet, samarbeide og kommunikasjon. Ved å spille tilegner curleren seg en fin balanse og god fysisk form, i en fin sosial ramme.
Taktikk:
Oppgavene varierer fra stein til stein, der en som i likhet med sjakk, må tenke flere trekk fremover. Lagspillet curling krever godt samarbeide og god kommunikasjon. Som i stafett er man avhengig av at alle ledd fungerer maksimalt. Spillet er slik at den enkelte utøver må løse sine oppgaver til lagets beste.
UTSTYR
Kle deg godt:
Curling krever ofte mange timer ute på isen. Det er derfor viktig å kle seg godt. Ha godt med varme – ledige klær. Ta heller av deg når du blir varm. Gjerne litt store klær slik at du får beveget seg skikkelig. Curling krever ikke dyrt innkjøp på utstyrsfronten. Man kommer langt med sko og kost.
Sklisåle/curlingsko:
For å spille curling må du ha spesielle sko. Den ene skoen har en såle som gjør at du står stødig på den ene foten (høyrefot for en høyrehendt, venstrefot for en venstrehendt), mens den andre skoen har en glatt såle som gjør at du sklir. Dette finnes til utleie i hallen.
Curlingsko er varme sko der den ene er glatt med hard plast eller metall som såle – mens den andre har myk gummi og gir godt feste. Dersom man har tenkt å kjøpe curlingsko, koster disse gjerne mellom kroner 500,- og 3.000,- og holder stort sett flere sesonger.
Koster:
For våre alle våre gjester ligger det koster i curlinghallen og disse er mer enn bra nok til å spille med. Dersom man har som ambisjon å spille mye, kan det være en god ide å kjøpe egen kost. Disse varierer i pris fra kroner 500,- til 1.500,-. Det er ofte mulig å skifte kostehodet etterhvert som det blir slitt.
Steiner:
Steiner ligger det i hallen.
SPILLET
Curlingkamp:
En curlingkamp består av flere omganger. I en omgang har hvert lag åtte steiner. Steinene sendes fra den ene enden av banen mot målrettede oppgaver i den andre enden av banen. Steinene settes vekselsvis med motstanderen, eksempelvis rød – gul – rød – gul – til alle seksten steiner er spilt. Når alle steinene er sendt, er omgangen ferdig og man teller opp poeng. En curlingkamp spilles over seks, åtte eller ti omganger og tar ca. to timer ved en åtte-omgangers kamp. Poengene settes opp omgang for omgang.
Poengberegning:
Det er om å gjøre å få flest mulig steiner nærmere midten enn motstanderens beste stein. Har du tre steiner som ligger nærmere midten enn motstanderen får du tre poeng. Ditt lag kan i teorien ha åtte steiner i boet, men har motstanderen steinen nærmest midten vinner de omgangen 1 – 0. Ett av lagene får alltid null poeng i en omgang. Det kan aldri bli uavgjort i en omgang – med mindre det ikke ligger noen steiner i boet. Da blir det 0 – 0.

Kort om regler:
Vinneren av knipsen kan velge mellom siste stein eller begynne kampen.
Hver spiller setter to steiner vekselsvis med motstanderen.
Steinen skal slippes før første hog-linje.
Kosting skal være på tvers av steinens glideflate og avsluttes godt til side for steinen.
Kosterne skal oppholde seg mellom banenes hog-linjer på sidelinjene bortsett fra når de skal koste eller sette stein.
Kun skip eller fungerende skip har lov å oppholde seg i boet.
Alle på laget skal stå stille og ikke forstyrre motstanderen når de spiller.
Kun skip og fungerende skip kan koste motstanderens stein bak tee-linjen.
Kommer en spiller bort i egen stein i fart skal denne ut av spill.
Kommer man bort i en stein som ligger stille skal denne legges tilbake der den lå og plasseringen godkjennes av motstanderen.
En sann curler vil heller tape en kamp enn å vinne uærlig.
TEKNISK
Steiner og curl:
Steinene veier i underkant 20 kilo. Ordet curling har sin bakgrunn i at steinene sendes over banen med en bestemt curl eller rotasjon. En rotasjon med klokken gjør at steinen svinger mot høyre. Med curl mot klokken vil steinen gå til venstre. Med denne egenskapen kan man blant annet runde andre steiner og gjemme seg bak disse. Hvor mye steinen svinger avhenger av fart, retning, isens kvalitet og rotasjon. En del av spillet går ut på å beregne dette.
Kosting og teknikk:
Med en spesiell teknikk som gir god kontroll sendes steinen med stor presisjon mot et bestemt mål på den andre siden av banen. Her dreier det seg ofte om små millimetere for suksess eller ei. Ved kosting varmes isen opp og minsker friksjon. Kosting korrigerer dermed fart og retning til bedre treffpunkter og gjør spillet mer nøyaktig.
Bane:
En curlingbane er litt over 40 meter lang. I hver ende er det en sirkel som kalles boet eller huset slik at man kan spille frem og tilbake. Boet består av flere ringer. Disse er til hjelp for lettere å se om en stein er bedre enn en annen. Isen må være mest mulig plan og horisontal.
Hack:
Bak hvert bo er det frasparksblokker kalt «hack». Det er to hacker på hver side av banen. En for høyrehendte og en for venstrehendte.
Pebble:
Pebble er små dråper som dusjes på isen. Steinens kontaktflate med isen blir på grunn av pebbelet mindre – og steinene sklir lengere.
